20 Νοεμβρίου 2009

Πόλεμος υποκρισίας δημοσιογράφων και ιστοσελίδων


Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει ένα θέμα στα τοπικά (τρικαλινά) μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από δημοσιεύματα ότι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων συντηρείται σε μεγάλο ποσοστό, με άρθρα και ειδήσεις "κλεμμένες" από εφημερίδες και άλλες ιστοσελίδες. Έχουν κατατεθεί μηνύσεις, ετοιμάζονται αγωγές και ποιος ξέρει τι άλλο..

...και πραγματικά εξοργίζομαι. Γιατί; Γιατί όλοι τους μα όλοι τους (δημοσιογράφοι, ιστοσελίδες και ιστολόγια), (ανα)δημοσιεύουν ειδήσεις και άρθρα "κλεμμένα" (μερικώς ή ολικώς) από αθηναϊκά μέσα. Από εφημερίδες, ιστοσελίδες (sites) και ιστολόγια (blogs). Είτε δηλαδή κάνουν απλή αναδημοσίευση ή ακόμα χειρότερα δεν αναφέρουν πηγές ή τα παρουσιάζουν και ως δικά τους!

Και δεν μιλάω χωρίς αποδείξεις. Κάντε ένα "Google search" (ψάξιμο στο google.com) σε ένα μέρος των άρθρων (όχι τόσο στα πρωτοσέλιδα) και θα δείτε τι γίνεται. Τσεκάρετε ημερομηνίες και υπογράφοντα ονόματα. Δυστυχώς γι' αυτούς και ευτυχώς για εμάς τους υπόλοιπους, το διαδίκτυο ξεσκεπάζει οποιαδήποτε στιγμή τον καθένα. Και μάλιστα σε χρόνους πολύ μικρότερους του δευτερολέπτου..

Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι κακό να αναδημοσιεύεις μια είδηση, ή μία άποψη. Άλλωστε οι ειδήσεις πλέον, είναι λιγότερες από τα ΜΜΕ. Αλλά το θέμα είναι η δουλειά να γίνεται σωστά. Και έντιμα.

Αυτά τα ολίγα κύριοι.. Σοβαρευτείτε.


Update: Το κείμενο στάλθηκε και δημοσιεύθηκε στο trikalaola και στο fatsimare με την υπόσχεση της απάντησης από το δεύτερο, την οποία και περιμένω...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

O καιρός στα Τρίκαλα...