29 Ιανουαρίου 2010

Διόδια; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω! Δεν πληρώνω!


Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα αντιμετώπισα μπλόκα αγροτών, παράδρομους, κατσικόδρομους, λασπόδρομους, λακούβες, νταλίκες και διόδια. Στην επιστροφή μάλιστα, έμαθα όλη την παλαιά "εθνική" οδό Αθηνών-Λαμίας.. Τα μπλόκα των αγροτών τα υπέμεινα, τους "δρόμους", τις νταλίκες και τις λακούβες επίσης. Τα διόδια όμως συγνώμη, όχι. Δεν είναι δυνατόν από τη Λαμία να αρχίζουν μπλόκα, να κινούμαι για αρκετά χιλιόμετρα σε στενούς δρόμους με λακούβες, να κινδυνεύω διπλά και να μου ζητάνε να πληρώσω διόδια ανάμεσα σε μπλόκα!

Είχα δει πριν λίγες μέρες το παρακάτω βίντεο από μία κίνηση πολιτών (Διόδια STOP!) που αρνούνταν να πληρώσουν διόδια σε όλη τη διαδρομή Βόλος-Αθήνα:



Ε, δεν υπήρχε περίπτωση να μη το κάνω κι εγώ. Και το έκανα. Το έκανα μία φορά βέβαια, γιατί είχα την περιέργεια αν θα εμφανιστεί κανένα 20πλάσιο πρόστιμο. Το έκανα κάποια στιγμή που είχα αγανακτήσει πραγματικά. Αφού έχω βγει (λόγω μπλόκου) στη Λαμία σε παράδρομο για αρκετή ώρα, μπαίνω στην Εθνική Οδό, περνάω κι άλλο μπλόκο, περνάω κανονικά από την Εθνική τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κων/νο, πληρώνω τα διόδια στην Τραγάνα, βγαίνω ξανά σε παράδρομο στο μπλόκο του Κάστρου και για να ξαναμπώ στην Εθνική στο ύψος της Θήβας μου ζητάνε 0,85€ σε "πλευρικά" διόδια! 

"Θα αστειεύεστε" λέω στην υπάλληλο, "μετά από τόσα μπλόκα και κίνηση σε παράδρομους-κατσικόδρομους να μου ζητάτε να πληρώσω". "Δεν πληρώνετε 85 λεπτά κύριε;" μου λέει ."Και τα 5 λεπτά είναι η κοροϊδία! Σημειώστε αν θέλετε την πινακίδα μου και σηκώστε την μπάρα!" Σημειώνει το αριθμό μου, μου ανοίγει και περνάω. Απλά.


Απ' ότι διάβασα πάντως, πρόστιμο μπορεί να στέλνει μόνο το ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) που είναι κρατικό και έχει μόνο 2 διόδια στην Ελλάδα (θα τα βρω ποια είναι). Οι υπόλοιπες (Νέα Οδός, Ιόνια, Αιγαίου κλπ) οδοί είναι ιδιωτικές, όπως και τα διόδιά τους. Η Αστυνομία-Τροχαία (Δημόσιο γενικά) δε μπορεί να επέμβει και να επιβάλλει είσπραξη, γιατί απλά δεν έχει κανένα λόγο εκεί, καθώς πρόκειται για διαφορά ιδιωτών. Οπότε μόνο δικαστικά μπορεί να απαιτήσουν καταβολή του αντιτίμου. Δικαστικά όμως ενάντια σε χιλιάδες πολίτες που το έχουν ήδη κάνει. Και αν κινηθεί δικαστικά (και λόγω κενών που υπάρχουν στη Σύμβαση που έχουν υπογράψει) δικαιωθεί ένας μόνο πολίτης, λόγω του δεδικασμένου θα δικαιωθούν και οι υπόλοιποι και καταλαβαίνετε τι θα γίνει μετά..

Κάντε το κι εσείς λοιπόν, όχι για τα πολλά λεφτά.. Κάντε το για την κοροϊδία και το κλέψιμο που γίνεται εις βάρος μας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://diodiastop.blogspot.com/

2 σχόλια:

Emma είπε...

teleio !!
vres poia einai ta 2 nomima diodia kai pes mas !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα μόνα δημόσια διόδια είναι της ΤΕΟ ΑΕ και είναι στα Μάλγαρα (έξω από τη Θεσ/νίκη) και στο Άκτιο (Πρέβεζα).

http://www.teo.org.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=48&lang=el

O καιρός στα Τρίκαλα...