6 Ιουνίου 2010

Στέλιος Βάσκος - Ένα πρότυπο που λείπει..


Τι μυστήριος και ανεξήγητος μπορεί καμία φορά να γίνει ο κόσμος, ακόμα και για τους ιδιοφυέστερους των πολιτικών μας. Εκεί που νομίζουν ότι όλα τα έχουν σκεφθεί και προβλέψει, εμφανίστηκε εκ του μη όντος, από το πουθενά, ένας περίεργος άνθρωπος ανάμεσά τους.

Για να πούμε την αλήθεια, τρανταχτά στοιχεία για το ότι ο Στέλιος Βάσκος είναι άνθρωπος, δεν υπάρχουν. Το αντίθετο μάλιστα. Αν ήταν άνθρωπος, πως είναι δυνατόν να έχει κάνει αυτά που έχει κάνει;
Πέρυσι ανέβηκε σε ένα ποδήλατο. Πήγε μία βόλτα από τα Τρίκαλα στην Πόλη, και γύρισε για καφέ στην Θεσσαλονίκη, μετά από 1350 χλμ συνεχόμενης ποδηλασίας, χωρίς καμία στάση, χωρίς να πατήσει το πόδι του στο έδαφος ούτε για τα απαραίτητα, για τα οποία ήταν διασωληνωμένος.

Μα είναι δυνατόν; Αναφωνούν κάποιοι. Είναι δυνατόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο και να μην το έχουμε μάθει; Αν είσασταν στα Τρίκαλα κυρίες και κύριοι, θα τα είχατε μάθει όλα, διότι ο Στέλιος είχε μαζί του πολυπληθή συνοδεία από την πόλη των Τρικάλων. Όλα τα Τρίκαλα παρακολουθούν τι κάνει ο Βάσκος. Αν όμως έχετε την ατυχία να μην ζείτε στα Τρίκαλα, τότε το πιθανότερο είναι ότι τίποτα δεν μάθατε. Μα, είναι δυνατόν σε μία χώρα που ασχολείται μέχρι το τι χρώμα μπικίνι φόρεσε η Λούλα Μπούλα, να μην έχει μαθευτεί κάτι τέτοιο; Είναι, πως δεν είναι. Είναι και παραείναι.

Τώρα, στις 5 το πρωί της 5ης Ιουνίου, αυτή τη στιγμή που πάλι τρέχει ο Βάσκος, πόσοι το ξέρουν εκτός Τρικάλων; Ξεκίνησε ο άνθρωπος στις 3 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, μέσα σε πλήθος κόσμου. Μετά από μία αδιάκοπη και υπεράνθρωπη προσπάθεια 40 συνεχόμενων ωρών έφτασε στα Βουλγαροτουρκικά σύνορα, αφού πρώτα πέρασε από την Σόφια. Ξεπέρασε το καψόνι που του έκανε η Ελληνική Τροχαία βγάζοντάς τον από την συμφωνημένη διαδρομή και κάνοντάς τον να διανύσει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ακόμα. Ξεπέρασε και τις μεγάλες ανηφόρες και τους δυνατούς κόντρα ανέμους στη Βουλγαρία, και τώρα τον έχουν σταματήσει οι Τούρκοι στα σύνορα για ελέγχους. Μόλις ολοκληρωθούν, ο Στέλιος Βάσκος θα συνεχίσει για τον δρόμο της επιστροφής. Για να δούμε αν θα έχουμε τα καλά τα περσινά της πλήρους σχεδόν σιωπής από τα ΜΜΕ, η θα μάθει φέτος κάτι παραπάνω ο κόσμος για έναν Έλληνα υπεραθλητή, μοναδικό και για τα παγκόσμια δεδομένα, που τρέχει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Ακολουθεί βίντεο με το πέρασμα του βετεράνου ποδηλάτη Στέλιου Βάσκου από την Οδό Μετεώρων, κατά την επιστροφή του στα Τρίκαλα, μετά από 3,5 μέρες και 1600 χιλιόμετρα πάνω στο ποδήλατο.

Πέμπτη 3 Ιουνίου - Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
(Τρίκαλα - Βουλγαρία - Τουρκία - Τρίκαλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

O καιρός στα Τρίκαλα...