1 Αυγούστου 2010

Ενεργός πολίτης = πολιτικός;..

Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτησή μου (post στα νεοελληνικά..) αποτελεί η «Ομάδα Ενεργών Πολιτών για την Παρέμβαση στο Δήμο Τρικκαίων/Τρικάλων» και η επίσημη πρώτη παρουσίαση που έκανε σήμερα στα τοπικά (τρικαλινά) μέσα, με σκοπό την κατάρτιση και «κάθοδο» συνδυασμού στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

«Ενεργοί πολίτες» λοιπόν.. Θα είμαι ευθύς. Ένα από τα δύο ισχύει:
-  ή η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί κατεύθυνση του Συ.Ριζ.Α. (ή κάποιας συνιστώσας του) για τις δημοτικές εκλογές, στο πλαίσιο της «απολιτίκ» αντιμετώπισης των εκλογών αυτών,
-  ή η «ομάδα» απλά κάνει «φάουλ»..
Και εξηγούμαι:
 
Πράγματι στην ομάδα των πρώτων 35 ανθρώπων των «Ενεργών Πολιτών», υπάρχουν πρόσωπα και ιδιότητες που είναι ζητούμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποιοι από αυτούς (απ’ όσο έχω καταλάβει..) ανήκουν στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Καθ’ όλου κακό αυτό, αντιθέτως.. Απλά, από την μικρή εμπειρία μου έχω μάθει να είμαι πολύ επιφυλακτικός έως καχύποπτος σε αυτά τα θέματα και επειδή αυτός ο πολιτικός χώρος το έχει συνήθεια να προσπαθεί να καπελώσει πρωτοβουλίες πολιτών..

Πάμε στο «φάουλ»: είναι άλλο ο  πολίτης (ενεργός ή όχι) και άλλο ο πολιτικός/ πολιτευτής/ πολιτευόμενος κλπ. Σίγουρα ο ενεργός πολίτης δεν είναι και δε μπορεί να γίνει «πολιτικός».
Πολίτης: η λέξη στην καθημερινή γλώσσα χρησιμοποιείται ως ιδιότητα σε αντιδιαστολή με αυτή του "άρχοντα" ή εκείνου που διαθέτει κάποια μορφή εξουσίας
π.χ. είναι απλός πολίτης (φράση που υποδηλώνει ότι όποιος έχει εξουσία, έχει στην πράξη περισσότερα δικαιώματα και είναι ανώτερος από τον πολίτη)

Ο ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος, ο σκεπτόμενος πολίτης, που ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, που εκφράζει την άποψή του και που συμμετέχει και παρεμβαίνει ενεργά στην Κοινωνία. Η ουσία κατ’ εμέ και η παρεξήγηση που γίνεται, βρίσκεται στο τελευταίο, στο «συμμετέχει και παρεμβαίνει ενεργά». Στο θέμα της ιδιότητας με την οποία το κάνει δηλαδή.. Γιατί και πολίτης και πολιτικός δεν γίνεται. Μπερδεύονται οι ρόλοι..

Σίγουρα αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι «Ενεργοί Πολίτες», είναι να πάρουν ένα τέτοιο ποσοστό στις εκλογές, που θα τους δώσει τουλάχιστον μία θέση στην αίθουσα του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, θέση που θα τους δώσει το δικαίωμα να «συν»αποφασίζουν, να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν, να προτείνουν, να ενημερώνουν. Κάτι που δηλαδή μπορούν να κάνουν και ως απλοί πολίτες, αν οργανωθούν στις τοπικές τους κοινωνίες, στις γειτονιές δηλαδή. Κάτι που γίνεται ήδη σε κάποιες πόλεις ανά την Ελλάδα με σημαντικά ποσοστά επιτυχούς παρέμβασης. Περισσότερα πετυχαίνονται από τους πολίτες στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες των γειτονιών, παρά από τους πολιτικούς στις αίθουσες και τα έδρανα των συμβουλίων..

Τι προτείνω επομένως; Περισσότερη πίεση, παρέμβαση, δράση, πληροφόρηση, «κυνηγητό» των νυν και των υποψηφίων «αρχόντων». Ως απλοί, ενεργοί (ή ό,τι θέλετε) ΠΟΛΙΤΕΣ. Καλώς ή κακώς, «Επανάσταση» στην Ελλάδα δε θα γίνει όπως την φαντάζονται κάποιοι. Οι στόχοι της Επανάστασης όμως, μπορούν να επιτευχθούν από τους «άρχοντες» αυτού του Τόπου. Αυτών που επέλεξαν να μην είναι πολίτες, που αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους και να γίνουν πολιτικοί. Ας τους δώσουμε λοιπόν να καταλάβουν ποια είναι η δουλειά τους (γιατί εμείς τους κάναμε να την ξεχάσουν) και ας τους πιέσουμε να γίνουν πραγματικοί εκπρόσωποί μας. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ας ξεκαθαρίσω κάτι τελευταίο: δεν λέω να ψηφίσετε ή όχι τον Ταμήλο, τον Καΐκη, τον χ, τον ψ…
Λέω σκεφτείτε πρώτα, ποιο πολιτικό σύστημα (με τις πράξεις και την απραξία του) οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία, ποιοι το εκπροσωπούν και έπειτα επιλέξτε αυτούς που θεωρείτε ότι μπορούν να σας εκπροσωπήσουν καλύτερα. Πριν όμως και αφού τους επιλέξετε, μην τους αφήνετε σε «χλωρό κλαρί».. Και μην ξεχνάτε ότι τα πολιτικά σας δικαιώματα δεν εξαντλούνται στην κάλπη μία φορά στο τόσο.. 

Όπως άλλωστε διάβασα κάπου:
«Σε μια τετραετία έχεις 1460 μέρες να μαλακιστείς. Μην το κάνεις τη μέρα των εκλογών.»


UPDATE 2/8: Τσέκαρα σχεδόν 10 ονόματα μέσω internet, όλοι του Συνασπισμού είναι. Τελικά ισχύουν και τα δύο που ανέφερα στην αρχή..
UPDATE 3/9: Επικεφαλής του συνδυασμού επελέγη ο Δημήτρης Παπαθανασίου, δικηγόρος, μέλος της Ν.Ε. Συνασπισμού Τρικάλων και μέλος Γραμματείας συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

O καιρός στα Τρίκαλα...