1 Απριλίου 2011

Να σε φτύνουν και να νομίζεις ότι βρέχει.. (Η Κερατέα, μάνα, φλέγεται..)



Μετά από πολύ καιρό κάνω πίσω την πλάτη της «πολυθρόνας» του γραφείου, παίρνω το πληκτρολόγιο στα γόνατα και γράφω. Όλον αυτό τον καιρό δεν έπαψα να έχω λόγο να γράψω, έπαψα απλά να έχω όρεξη και διάθεση. Φταίνε και οι ψεκασμοί βλέπετε..

Τέλοσπάντων, τώρα ένιωσα έντονα την ανάγκη να γράψω και τώρα το κάνω. Φυσικά, η κρίση είναι το θέμα. Ίσως και ο πιθανός υποβιβασμός της ΑΕΛ, αλλά όλα στο πλαίσιο της κρίσης γίνονται..

Και καλά θα ήταν αυτή η κρίση να είναι η Κρίση η τελική, αλλά αυτή αργεί ακόμα (κατά τα λεγόμενα αγιορείτη μοναχού). Οπότε θα ασχοληθώ με την εδώ κρίση. Την οικονομική, την πολιτική, ή την κοινωνική όμως; Για να μην πω για την κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάλι ξεφεύγω…

«Η κρίση που διανύουμε, είναι πρωτίστως κοινωνική», είχα πει προ καιρού. Και ακόμα επιμένω να το υποστηρίζω. Λεφτά υπάρχουν. (Είχε δίκιο ο gap. Απλά αυτοί που του το έγραψαν, για άλλο λόγο το έκαναν.) Όπως είχα διαβάσει κάπου, ο τόπος αυτός έχει αναξιοποίητο κεφάλαιο. Και βρίσκεται στο ανθρώπινο δυναμικό του. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Άλλωστε καφέ δεν έχει μόνο στην Ασκληπιού. Δεν έχει παντού 4 ή 3,5 ευρώ. Έχει κι αλλού, με 2,5 και 2. Έχει και στα παγκάκια, με 1,5 και 1.

Εντάξει, υπάρχουν και άνθρωποι που ποντάρανε πολλά σε επαγγελματικούς χώρους, που όμως δε γινόταν να είναι πάντα σε άνθιση. Γι’ αυτούς φταίει απλά ο κακός Σ.Ε.Π. (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός).

Είναι πολιτική η κρίση; Όχι. Οι πολιτικοί μας, πάντα ήταν εκτός πραγματικότητας. Στην καρακοσμάρα τους που λέμε.. Και πάντα είχαν αυλοκόλακες γύρω τους να φροντίζουν γι’ αυτό. Ζούσαν από αυτό.
Είναι καθημερινό το σκηνικό: τους φτύνουν κι αυτοί νομίζουν ότι βρέχει. Για όλα φταίνε οι συριζέοι και οι κουκουλοφόροι. 

Γι’ αυτό όσοι υγιείς άνθρωποι κατά καιρούς μπαίνανε στην πολιτική, προερχόμενοι από την αγορά, από την πιάτσα, η ίδια η Πολιτική τους ξέρναγε.

Μπορεί και να μην λέω κάτι καινούργιο τελικά. Τα λέω όμως μπας και κάποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Γιατί πρώτα πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι άρρωστος.

Χαίρομαι να βλέπω τους γονείς μας, (αφού κατέστρεψαν τη χώρα, ο καθένας όπως μπορούσε) απελπισμένους. Έχει πλάκα που τώρα άρχισαν να παίρνουν χαμπάρι τι έγινε.. (Θα μου πεις, δεν ξέραν;) Παραδέχονται πλέον τις μαλακίες που κάνανε όλα αυτά τα χρόνια. Που ψηφίζανε Νέα Δημοκρατία γιατί ήταν «της εκκλησίας», ή γιατί οι αντάρτες μας βίασαν τις κατσίκες, ή γιατί ο Λάκης είναι καλό παιδί και ο Τάκης δεν άφηνε κηδεία και μνημόσυνο. Ή γιατί ήτανε κατά δήλωση δεξιοί και πατριώτες. Και επειδή έτσι ήταν και το κόμμα.

Που ψηφίζανε ΠΑΣΟΚ γιατί ο Αντρέας με το ζιβάγκο, μίλαγε (και πήδαγε) ωραία. Γιατί έβαλε στο Δημόσιο τον δίχως στον ήλιο μοίρα αδερφό! Και τα έπαιρνε και καλά και χαλαρά. Γιατί ο ξάδερφος της νύφης του κουμπάρου τους έκανε εξορία και φυλακή στο νησί. Τη Γυάρο, τη Μακρόνησο, τη ..Σπιναλόγκα! Γιατί ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. (…). Και ου το καθ’ εξής… Και τα λοιπά… Και τα λοιπά… Και ου το καθ’ εξής…

Και πλέον βλέπουν το “FAIL” να εμφανίζεται στην οθόνη τους.

Και λένε ότι δε θα τους ξαναψηφίσουν. Και ότι θα ψηφίσουν μικρά κόμματα τώρα.

Κανείς τους δε σκέφτεται να ζητήσει από κάπου το λόγο. Να πιάσει τον πρώτο πολιτικό που θα περάσει μπροστά του και αντί να σηκωθεί να τον χαιρετήσει με πλατύ χαμόγελο, να τον αρπάξει να τον καθίσει στο τραπέζι του και αφού τον βάλει να κεράσει, να του πει: Τι έκανες για να σταματήσεις την κατρακύλα; Τι έκανες όταν είδες να τα παίρνουν όλοι;  Όταν σπρώχναν τη χώρα στο γκρεμό; Τι έκανες; Γιατί έβγαινες και έκανες δηλώσεις καθησυχασμού; Γιατί δεν βγήκες να πεις τι γίνεται; Και να παραιτηθείς; Γιατί;

Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι μόνο ο μισθός τους νοιάζει. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Παραδίδουν οι παλιοί δήμαρχοι χρέη εκατομμυρίων και δεν ανοίγει μύτη. Έρχονται και οι νέοι και τους βλέπεις χαλαρούς και αχάλαγους. Μήπως από την τσέπη τους θα τα βάλουν;

Αλλά όταν νοιώθεις συνένοχος, έτσι είναι. Συμμετείχες κύριε, σου λένε. Πήρες την αύξηση που σου έδωσα. Έκρυψες εισόδημα όταν μπόρεσες. Τι 1 που «έφαγες» εσύ, τι 1000 που έφαγα εγώ; Κι οι 2 φάγαμε..

Ίσως και να το κάνουν αυτό το επόμενο βήμα. Έκαναν έστω και αργά το πρώτο. Αλλά έχει πλάκα να βλέπω να καταρρέει το σύμπαν στα μάτια τους. Να τους φτύνουν και να νομίζουν πως βρέχει..

Και η Κερατέα (μάνα..) να φλέγεται. Γιατί τα ΜΑΤ προστατεύουν τα μηχανήματα του εργολάβου, που θα κάνει χωματερή (δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο και την στιγμή που παντού επεξεργάζονται πλέον τα σκουπίδια) και σε 2-3 χρόνια θα πληρώνουμε και πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό.



Αλλά και ο πολιτισμός μας, στα σκουπίδια μας φαίνεται..

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Δεν γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο. Αλλά ίσως το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι να βλέπεις και τις νέες γενιές να βαδίζουν στα χνάρια των παλιών.

O καιρός στα Τρίκαλα...